Джамията

Тя впечатлява отдалеч гостите на града. И е поредното доказателство за справедливо даденото определение на Самоков – „Град на религиозната толернатност “ – частица, преживяла времето съвместно с прекрасните църкви, Синагога, протестантската църква.
Знайно е, че в Самоков е имало 12 джамии, част от които пътешествениците са споменали, а историците са успели да установят като места и имена – джамията Хунгяр в чаршията Малик, Ена джамия, тази на Шейх Ефенди и джамията Юнус войвода. За Йокуша (Байракли) вероятно се е заговорило едва след многобройните й преустройства, когато тя се свързва със завръщането на аянина Мехмед лусреф паша и попада в един интересен комплекс – Голямата чешма (Чешмата с обецата), Чадър чешма, библиотеката на Хусреф паша, гробницата на неговия вуйчо и новоиздигнатия саркофаг на пашаницата Шерифе Сайде Ханъм (по А.Рошковска). Годината е 1845-та. Не е трудно да се досетим, че името й – Байрак (ли) вече отразява и водещото и значение.
Молитвен салон (с михраб) увенчан с купол, аркадно преддверие, над което се намира Женското отделение и вградено елегантно минаре. Какво прави тази джамия уникална, удивителна?
И специалистите по ислямска култова архитектура и живопис, и обикновените посетители са удивени от факта, че великолепната декорация на джамията е съвършено различна, като цветове и задъл­жителни елементи от каноничните изисквания и надписи. Че запознатите със Самоковската школа лесно разпознават орнаментите на нашите майстори и изключителното присъствие на барокови и рококо елементи, говорещи за високата култура на художниците.

Advertisements

има 1 коментар »

  1. DESSS Said:

    Снимка защо няма?


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: