За Самоков

Името на Самоков е един забележителен културен феномен – то е кодиран запис за историята на сели­щето, за възникването и развитието му около огромните съоръжения за добив на желязо „самокови“. След завладяването му от турците градът запазил името си, а съоръжението „самоков“ наричали и с арабската дума „мадан“. Името не само не било преведено на турски език, но е записвано доста точно в османо-турските регистри като Самоков: Ивлайчо Самоков квм 1477 и като център на каза – Влайчов Самоков през 1515 г.
Най-ранното известно ни записване на името на града е две години след превземането на Константинопол от турците, когато през 1455 г. пада и „майката на сръбските градове“ Ново Бърдо. Един от неговите Защитници, Константин Михайлович, е бягал от селище на име Самоков, и заедно с много други бил отведен в Одрин и станал еничарин.
Пръв най-големият османски учен Хаджи Калфа (1635) е дал обяснение За произхода на името на Самоков. Той пише, че на „тамошния местен език Самоков се нарича уредът, който се задвижва от водата, който спомага за изковаването на желязото, а също така се нарича и големият чук, който кове горещото желязо

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: